Har du rör som krånglar?

Tja, det kommer att bli ett inlägg om rör som finns i alla hus. Det händer nämligen att de kan börja krångla och det är inte alltid roligt. Jag ska försöka ge tips på hur man kan undvika detta och vad man ska göra om det händer.

Det finns många olika sorters rör i ett hus, men de flesta krånglar någon gång. Det kan bero på att de är gjorda av olika material, att de är gamla eller att det finns smuts i dem. Oftast är det dock en kombination av allt som gör att de krånglar.

För att försöka undvika att de krånglar så mycket som möjligt, bör man se till att de är rengjorda och inte skadade. Man kan också byta ut de gamla rören mot nya, av samma material eller ett annat.

Om det redan har börjat krångla så finns det några saker man kan göra. Man kan försöka rengöra röret med vatten och en borste, eller med en propplösare. Man kan också försöka tappa av vatten ur röret, genom att stänga av vattnet till huset eller till det aktuella rummet.

Om det inte går att rengöra eller tappa bort vatten, så måste man kanske byta ut röret. Detta är dock en jobbig och dyr process, så det är bättre att försöka undvika att det krånglar från början. Om ingenting hjälper, då behöver du en rörmokare som kan hjälpa dig med att byta ut röret. Kom ihåg att aldrig spola ner annat än toapapper i wc, och i vasken i köket ska du aldrig spola ner matolja, fett från stekpannor o.dyl, detta kan täppa till dina rör och få dem att börja krångla!

Hoppas du fick lite tips och information om husets rör. Ha en trevlig dag och är det någonting du undrar, skicka ett mejl!

Jonas i Ludvika